Sabtu, 26 November 2011

ROMBONGAN KEJAYAAN KE TANAH TINGGI CAMERON

7.45 petang – Alhamdulillah, selamat sampai ke rumah. Baru pulang dari Tanah Tinggi Cameron bersama murid-murid tahun 6 (2011) yang mendapat keputusan 5A dalam UPSR. Seramai 18 orang murid bersama 13 orang guru menaiki bas sekolah bertolak dari SK Taman Ehsan, Kepong pada 25 November 2011, jam 8.30 pagi. Selama 2 hari 1 malam berada di Tanah TInggi Cameron memberi banyak kenangan bersama anak-anak didik Tahun 6 sesi 2011 buat kali terakhir. Terima kasih kepada pihak pengajur yang memberikan penempatan, makan, pengangkutan dan khidmat pelancongan secara percuma kepada rombongan kami kurang lebih seramai hampir 50 orang kesemuanya.

Walaupun keputusan keseluruhan lulus UPSR jatuh sebanyak 1.++%, namun bilangan murid yang mendapat 5A bertambah dan peratusnya lebih tinggi daripada tahun lepas yang hanya sekitar 11 orang murid yang cemerlang 5A. Walaupun kejayaan sesebuah sekolah itu tidak dinilai semata-mata melalui bilangan murid yang mendapat 5A, tetapi sekurang-kurangnya, ia memberi kegembiraan kepada murid-murid, ibu bapa dan para guru. Diharapkan kejayaan mereka terus berpanjangan hingga ke dewasa kelak hingga menjadi orang yang berjaya dan berguna kepada keluarga, masyarakat, negara dan agama. Kepada yang kurang cemerlang, didoakan semoga tidak putus asas untuk terus mencuba dan berusaha dengan lebih tekun lagi pada masa akan datang.

Bagi diri saya sendiri, saya rasa puas hati terhadap pencapaian murid masih jauh lagi. Tentunya masih terdapat banyak kelemahan dan kekurangan dalam kemahiran pengajaran saya kerana masih terdapat murid kelas ajaran saya yang gagal dalam Matematik. Namun begitu, saya dapat meningkat peratus lulus kelas tersebut kepada 78% daripada 58% berpandukan pencapaian pada peperiksaan akhir tahun lepas (tahun 5). 4 orang murid daripada kelas itu berjaya mendapat gred A dan amat membanggakan sekali.

InsyaAllah, tahun depan, kejayaan sebegini akan lebih berganda berpanjangan daripada usaha yang tekun dan doa yang tidak putus.

Tiada ulasan: