Selasa, 4 Oktober 2011

Topik Terakhir Pengajaran.

Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera.

Hari ini, 4 Oktober 2011, akhirnya berjaya melangkah ke topik terakhir bagi subjek Matematik Tahun 5 iaitu tahuk Data Handling atau Pengendalian Data. Alhamdulillah, setelah berhempas pulas, akhirnya sampai juga ke topik terakhir dan masih ada berbaki seminggu lagi untuk tempoh ulangkaji.

InsyaAllah, topik ini dapat dihabiskan dalam minggu ini juga. Selepas itu, perlu berhempas pulas pula bersama murid-murid untuk mengulangkaji dan menelaah mana-mana tajuk yang tidak dikuasai sepenuhnya. Harapnya, semua murid dapat memberikan kerjasama dan kerja bersama-sama dalam tempoh minggu ulangkaji nanti demi kejayaan mereka. InsyaAllah.

Isnin, 3 Oktober 2011

Pengenalan kepada bentuk 3 dimensi (3D-Shapes)

Berikut ialah bentuk-bentuk yang dikategorikan kepada bentuk 3 matra atau 3 dimensi.

Length / Ukuran Panjang

Kemahiran mengukur adalah amat penting dalam kehidupan harian.
Unit ukuran panjang yang biasa digunakan ialah:
1) milimeter (mm)
2) sentimeter (cm)
3) meter (m)
4) kilometer (km)

Berikut ialah salah satu kad imbasan yang boleh digunakan untuk kemahiran mengukur dalam unit sentimeter dan milimeter.

Klik pada gambar untuk paparan lebih besar.Ahad, 2 Oktober 2011

Money / Wang

Wang atau duit digunakan di dalam kehidupan seharian. Ia merupakan antara yang terpenting di dalam kehidupan seharian pada masa kini. oleh itu, kemahiran mengenal jenis wang dan nilai wang amat penting untuk melancarkan kehidupan harian kita.

Decimal Numbers

Untuk menyebut nombor perpuluhan dengan betul amat perlu mengetahui dan menguasai kemahiran nilai tempat nombor perpuluhan. Jika kemahiran ini dikuasai, seterusnya kemahiran menulis nilai digit bagi nombor perpuluhan dapat dikuasai dengan baik.

Berikut ialah grafik berkaitan kemahiran mengenal nilai tempat bagi nombor perpuluhan.
(Place value of the Decimal Numbers)

Konsep Pecahan dalam Masa

Pepatah Melayu ada berkata "Masa Itu Emas".

Itu menunjukkan betapa pentingnya masa kepada manusia. Ia sekaligus memberitahu kita bahawa, pengetahuan tentang "masa", pemahaman dan penggunaannya amat penting.

Berikut ialah antara kemahiran asas yang perlu dikuasai oleh murid-murid dalam tajuk 'Masa'.
Ia melibatkan fakta asas pecahan yang diaplikasi ke dalam tajuk 'Masa'PLACE VALUE / NILAI TEMPAT

Fakta asas yang amat perlu diketahui dan dikuasai oleh murid-murid sedari tahun 1 lagi.
Kemahiran yang dipelajari berkembang dari tahun ke tahun.

Bermula dengan mengenal nilai tempat ones/sa, tens/ puluh, hundreds / ratus dan thousands/ ribu semasa tahap 1 iaitu daripada tahun 1, 2 dan 3.

Seterusnya berkembang kepada ten thousands / puluh ribu, hundred thousands / ratus ribu dan millions / juta pada tahap 2 iaitu daripada tahun 4, 5 dan 6.

Jika kemahiran semudah dan seringan fakta asas nombor ini tidak dapat dikuasai oleh murid, akan timbul banyak masalah semasa mereka mula mempelajari fakta asas operasi(basic operation) iaitu operasi tambah /addition (+), tolak /subtraction ( -), darab /multiplication (x) dan bahagi /division  (÷).


TABLE OF FRACTION

Kad Imbasan Jadual Pecahan.

Ia merupakan kad imbasan yang boleh dijadikan bahan bantu mengajar di dalam kelas sebagai bantuan untuk murid-murid memahami konsep pecahan setara atau "equivalent fraction".

Berdasarkan pengalaman, topik Pecahan adalah antara topik yang sukar difahami sekaligus tidak diminati oleh murid-murid.
terutamanya bagi subtajuk Pecahan Setara kerana pemahaman kepada subtajuk ini amat sukar dibentuk.

Bahan bantu mengajar berbentuk jadual seperti ini amat berguna dalam membantu meneguhkan kefahaman mereka kerana melaluinya murid-murid dapat melihat hubungkait atau kesinambungan antara fakta-fakta asas pecahan yang diberikan oleh guru.

Ia juga boleh dicetak oleh guru dan diberikan kepada murid-murid untuk dijadikan nota poket.


Cardinal Numbers