Sabtu, 15 Oktober 2011

Nilai tempat / Place Value

Kemahiran mengenal tempat bagi setiap digit adalah amat penting. Ia adalah kemahiran asas yang perlu dikuasai sebelum menguasai kemahiran 4 operasi utama iaitu menambah, menolok, mendarab dan membahagi.

Nilai tempat bagi nombor bulat (whole numbers) dan nombor perpuluhan (Decimals) adalah berbeza. Grafik berikut menunjukkan nilai-nilai tempat bagi dua jenis nombor ini.


klik pada gambar untuk paparan lebih besar

Apa Itu Pecahan?

Apakah itu pecahan (fraction) ? Apa yang anda faham mengenai pecahan? Berikut ialah alat bantuan grafik yang mungkin dapat membantu anda memahami maksud pecahan secara asas.


klik pada gambar untuk paparan lebih besar

Jumaat, 14 Oktober 2011

Bentuk 2 Dimensi

Berikut ialah persembahan Powerpoint bagi topik bentuk-bentuk 2 Dimensi atau 2 Matra. Diharap ia dapat menajdi rujukan dan membantu murid-murid untuk mengulangkaji pelajaran


Tip-tip Untuk Menghadapi Peperiksaan.

Murid-murid bolehlah mengambil tip-tip ini sebagai panduan untuk menghadapi peperiksaan pada penghujung penggal ini yang bermula hari ini.

1.  Lakukan ulangkaji sedari awal lagi.
2.  Teliti dan rujuk nota-nota yang diberikan oleh guru.
3.  Ingati formula-formula asas bagi subjek Matematik dan Sains.
4. Buat latihan ulangkaji menjawab soalan dalam tempoh masa yang sama dengan masa peperiksaan sebenar supaya tidak berlaku masalah kesuntukan masa menjawab soalan.
5. Sediakan alat tulis dan keperluan peperiksaan secukupnya terutama slip peperiksaan dan alat tulis.
6. Jika berlaku masalah sukar mengingati isi pelajaran, sediakan kad-kad nota kecil yang boleh dibawa kemana-mana. tetapi ingat, jangan bawa masuk ke dalam dewan peperiksaan.
7.  Jangan mengulangkaji sehingga lewat malam.
8.  Tidur awal pada setiap malam sebelum peperisaan.
9.  Jangan makan makanan yang pedas dan berlemak pada setiap pagi hari peperiksaan untuk mengelakkan masalah sakit perut.
10. Sebelum tidur, minum susu panas sebagai bekalan tenaga untuk keesokan harinya.

Khamis, 13 Oktober 2011

Bentangan (Net)

Subtopik ini juga merupakan antara kemahiran yang dipelajari ketika berada di tahap satu, tetapi terdapat ramai murid lupa dan tidak mengingati lagi kemahiran ini setelah berada di tahap 2 terutamanya di tahun 6. Kelemahan ini juga berlaku kerana murid selalu berasa keliru berkaitan nama-nama bentuk (shape) yang terlibat. Juga, murid-murid selalunya memandang sekali imbas sahaja rajah yang diberikan tanpa melihat saiz atau bentuk sebenar bentuk itu. akibatnya, mereka akan memilih jawapan yang salah.

Kad imbasan ini boleh dijadikan bahan rujukan sebagai bantuan untuk mengingati kembali kemahiran ini.


Digit Value and Place Value

Ramai murid yang tidak dapat membezakan antara nilai tempat (place value) dan nilai digit (digit value).
Sebagai ingatan nilai tempat (place value) ialah dalam bentuk perkataan (word). Nilai digit (digit value) ditulis dalam bentuk nombor (number). Kad imbasan ini boleh menjadi rujukan oleh murid-murid.


klik pada gambar untuk paparan lebih besar

Month Of The Year

Mengingati bilangan hari dalam satu bulan adalah sukar bagi sesetengah murid. Nota ini boleh dicetak dan dijadikan kad nota kecil yang boleh disimpan di dalam poket dan dirujuk pada bila-bila masa sahaja.Rabu, 12 Oktober 2011

ORDINAL NUMBERS / NOMBOR ORDINAL

Nombor terbahagi kepada dua iaitu Nombor Kardinal dan Nombor Ordinal. Berikut ialah Nombor Ordinal.


Selasa, 11 Oktober 2011

Wang Kertas


2D Shape / Bentuk 2 Matra

Minggu Ulangkaji

Salam dan selamat sejahtera untuk semua.
Minggu ini adalah minggu terakhir sebelum peperiksaan berlangsung. Juga merupakan minggu terakhir untuk ulangkaji. Semua topik yang dipelajari dalam tahun ini perlu dirumuskan ditambah mengingat semula semua kemahiran yang dipelajari pada tahun-tahun sebelum ini.

Ini bermakna hanya seminggu sahaja lagi tugas-tugas menanda kertas jawapan murid akan bermula, seterusnya proses memasukkan markah ke dalam Sistem Analisa Peperiksaan (SAP) on-line dan off-line. Kemudiannya melengkapkan buku rekod prestasi atau Laporan Adab Belajar (LAB) murid-murid. Memang banyak kerja yang menanti dalam tempoh seminggu sahaja lagi.

Harapnya semua akan berjalan lancar dan selesai dalam masa yang ditetapkan. InsyaAllah.